(פורסם במוסף "סגנון", מעריב)
זיכרון הילדות של קים קיוסאקי, 50, מחברת הספר "כך תהיי אישה עשירה" (הוצאת "מטר"), מחזיר אותה לגיל 14, שעה שהקשיבה בסתר לשיחת נשים שהתנהלה בין אמה לבין אחת השכנות. הנערה המרדנית שהייתה ידועה בבית ספרה כ"קשת עורף", שמעה אז את השכנה בת ה-45 מספרת בכאב כי בעלה עזב אותה לטובת אישה צעירה יותר ומכיוון שמעולם לא יצאה לעבוד וילדיה כבר גדולים, נותרה כעת ללא כלום. בעודה שופכת את לבה, סיפרה השכנה כי מזה שנים מצבה של מערכת היחסים בינה לבין בעלה רעוע. את הסיבה לכך שמעולם לא העזה להתגרש ממנו היא תלתה בילדים, אך בתום מספר דקות של שתיקה הודתה כי הסיבה האמיתית לכך הייתה כסף. באותו היום הבינה קיוסאקי הצעירה כי החיים הם לא האגדה על סינדרלה ונשבעה כי פרנסתה לעולם לא תהיה תלויה בגבר או בכל אדם אחר מלבדה.
היום, כאשר היא חולשת על מיליונים, מבקשת קיוסאקי להפריך את הדימוי שדבק בנשים כאחראיות על הוצאות הבית ולהפוך אותן למשקיעות במשחק הכלכלי האמיתי. בשבוע שעבר היא הגיעה לארץ עם בעלה כדי להופיע בכנס "איך להיות אישה עשירה?" בהפקתה של אורה חדד, מנכ"ל חברת the masters שמפיקה בארץ כנסים עם מומחים בינלאומיים.
"לכסף יש את הכוח לשעבד או לשחרר את האישה", היא אומרת בשיחתנו בחדר העסקים של מלון "דיוויד אינטרקונטיננטל" בתל אביב, "הבעיה היא שנשים גדלות אל תוך המודל המסורתי, לפיו הן יתחתנו עם אהוב לבן ויחיו באושר ועושר עד יום מותן. זו התוכנית ונשים מאמינות בה. אבל במציאות זה לא תמיד כך, וכשנשים נכנסות למעגל של נוחיות כלכלית באמצעות הבעל, הבעיות מתחילות. נשים צריכות להבין שהזמנים השתנו, מה שעבד בשביל הדורות הקודמים – כשהבעל היה המפרנס העיקרי, בעוד שהאישה עבדה בדרך כלל עד שהפכה לאימא במשרה מלאה – כבר לא עובד. היום אחוזי הגירושים עולים, יוקר המחייה השתנה וכמוהו גם הערכים – היום יש הרבה יותר אפשרויות. דברים שיכולת לסמוך עליהם בעבר, כמו תנאים סוציאליים לעת זקנה, כבר לא כל כך בטוחים, הממשלה והחברות לא ערבות לך, המערכת הישנה קורסת. אני חושבת שהשינויים האלה טובים לנשים, ולכן התחום האחרון שבו נשים צריכות לעשות שינוי זה לקחת שליטה על הכסף שלהן".
לא לשנות – להשתנות
קשה להישאר אדיש נוכח הישגיה העסקיים של קיוסאקי, אבל יותר קשה להתעלם מאחת ההנחות עליהן מבוסס ספרה, שראה אור ב-2006 ותורגם לעברית ב 2007: נשים מתחתנות בגלל כסף ונשארות במערכות יחסים בגלל כסף. קיוסאקי טוענת כי מאז ומעולם נשים השתמשו בכוח הפיתוי שלהן במטרה להשיג כסף והיא יוצאת בקריאה לנשים להשתחרר מהתפיסות הישנות האלה.
"צריך לחנך את הילדה כבר בגיל צעיר להרוויח כסף בעצמה ולא דרך פיתוי", היא מסבירה. "בתה של חברתי, למשל, ביקשה כמשאלה ביום הולדתה ה-11 שעד גיל 16 היא כבר תתחיל לצאת עם בנים. האגדה על סינדרלה כבר הופנמה אצלה היטב והיא רק מחכה לנסיך שיגיע. צריך לשנות את החשיבה הנשית בנוגע לקשר בין כסף לסביבה. ברוב המקרים, נשים אפילו לא חושבות על הקשר הזה כשהן משתמשות בגוף שלהן כפיתוי במטרה להשיג כסף, כי הן חושבות שזה כל מה שיש להן להציע. אין לי בעיה עם האגדות או עם הסקס אפיל של שחקניות הוליוודיות ואני גם ממש לא נגד גברים, בכלל לא, אבל אם את חושבת שזה מה שיש לך להציע ושזו הדרך היחידה שלך להשיג כסף, אז אני לא יודעת מה ההבדל בינך לבין זונה. זונה לפחות יותר כנה".
המבנה החברתי כלכלי לא תמיד מאפשר לנשים להרוויח את הכסף הגדול, משום שמרבית עמדות המפתח נמצאות בידי הגברים. איך מתגברים על המחסום הזה?
"אני לא יודעת אם אנחנו צריכות לשנות את המערכת. אני חושבת שעם הזמן המערכת תשתנה, כי נשים הופכות להיות יותר ויותר חזקות. עשינו צעדים גדולים בכל התחומים מבחינת המהפכה הפמיניסטית, בפוליטיקה ובכל הנוגע לזכויות נשים, וכסף הוא התחום האחרון שעוד נותר לשנות. נקודת המוצא האישית שלי היתה שידעתי שאני צריכה כסף כי אני לא אוהבת שאנשים אומרים לי מה לעשות, ומאחר שכשכירה הסביבה לא שיתפה פעולה עם הרצונות שלי, הייתי צריכה לצאת ממנה וליצור לעצמי סביבה תומכת לעסק שלי. כל אישה יכולה ליצור לעצמה את הסביבה הזו, אם זו רשת תמיכה של נשים בעלות עסק קטן או בבית, אם את אם חד הורית. זו יכולה להיות כל סביבה שתוציא ממך את מיטב הכישורים שלך. הרעיון הוא שבמקום להילחם במערכת, את פשוט יוצאת ממנה ויוצרת לך מערכת משלך".
מה עם המאבק לשכר שווה, תקרת הזכוכית, כל אלה ייעלמו מאליהם?
"המחשבה שהגברים ישתנו היא בזבוז זמן מיותר. הגיע הזמן שאנחנו נשתנה. נשים רבות חושבות שאם הן ישנו את הבעל, אז החיים שלהן יהפכו לטובים יותר וזו טעות. אני לא חושבת שאפשר לשנות מישהו באמת לטווח הארוך. האדם היחיד שאני יכולה לשנות זה את עצמי, וכשזה קורה גם הסביבה שלי משתנה. זה המוטו שלי לחיים. אם בחברות הגדולות יש תקרת זכוכית, אז יש לך שתי ברירות: או להשתמש בזה כתירוץ לא להצליח או ללכת למקום אחר כדי לעשות את מה שאת באמת רוצה".
כסף הוא חופש
כבר בגיל 25 ניהלה קיוסאקי משרד פרסום מוביל בהוואי וכתב עת לקהילת העסקים בעיר הונולולו. שנתיים מאוחר יותר היא הקימה את העסק הראשון שלה: חברת הלבשה בעלת רשת הפצה ארצית. רגע לפני שהתכוונה לעזוב לניו יורק על מנת לקדם את התחום העסקי, היא הכירה את מי שלימים הפך לבעלה, רוברט קיוסאקי, מחבר רב המכר "אבא עשיר, אבא עני" (הוצאת "מטר"), ויחד הקימו השניים חברת "וין וין אינטרנשיונל" שלימדה את תורת היזמות העסקית ברחבי העולם. העסק התפתח והתרחב ל-11 סניפים בשבע מדינות בעולם, ועשרות אלפי משתתפים לקחו חלק בסמינרים עסקיים שאורגנו במסגרתו.
ב-1989, חמש שנים אחרי נישואיה לרוברט, החלה קיוסאקי את קריירת ההשקעות שלה בנדל"ן, כשרכשה בית בן שלושה חדרים בפורטלנד, ארצות הברית. היום חברת ההשקעות שלה קונה, מוכרת ומנהלת רכוש ששוויו מגיע למיליוני דולרים. ב-1994, כשהיא בת 37, מכר הזוג קיוסאקי את עסקי הסמינר שלהם ופרש ל"גמלאות", אבל זה ממש לא גרם להם להפסיק לעבוד. שלוש שנים לאחר מכן הם הקימו, יחד עם שותפה שלישית, את חברת "אבא עשיר", שמפיצה את המסר שלהם בתחום האוריינות הפיננסית. אחרי שהגיעו להצלחה מסחררת, שאותה הם מגדירים כשליחות והעולם מתרגם למיליונים, שואפים השניים היום להגיע לתזרים מזומנים של מיליון דולר בחודש. נשמע כמו קלי קלות ממש.
"כך תהיי עשירה" מיועד לנשים שמבקשות להשקיע את כספן ולהרוויח. אולם גם אישה שטרם חסכה סכום כסף בצד או שטרם השכילה להשתלט על חשבון הבנק שלה יכולה לקבל כאן כמה עצות מעצימות נשיות ובעיקר תודעה שתוציא אותך ממגבלות החשיבה שעולם ההשקעות שייך רק לגברים. מבנה הספר הוא כשל שיחת בנות בין קיוסאקי לביו חברותיה מהלימודים באוניברסיטה שנפגשות לאחר עשרים שנה וכל אחת מעדכנת את השנייה מה עשתה עם חייה. בזמן שהחברות מספרות על קשיים כלכליים וחוסר סיפוק, קיוסאקי לאורך הספר מדגימה להן איך פורשים לגמלאות בעשור השלישי של החיים. "אישה שמעוניינת להיכנס לתחום ההשקעות צריכה שתהיה לה התשוקה לתזרים מזומנים", היא אומרת. "היא צריכה להיות סבלנית ובעלת ראייה לטווח הארוך. זו צריכה להיות אישה חזקה שיודעת להפסיד, כי זה חלק מהמשחק, אבל גם בעלת הביטחון העצמי לדעת שהיא תצליח מתוך למידה מטעויות. אחת שתמשיך ללכת ולא תעזוב באמצע".
מהו הפחד הכי גדול של נשים בכניסה להשקעות?
"הפחד לאבד את הכסף ולקחת את הסיכון. זה פחד מההשפלה שאולי מישהו יגיד לך 'אמרתי לך! אמרתי לך שנפסיד כסף, אמרתי לך שזה לא ילך, איך לא הקשבת לי?'. אני נתקלת בהרבה מקרים כאלה. פחד נוסף הוא השפה הכלכלית: מילים כמו רווח הון, אגרות חוב או תשואה מבלבלות ומונעות מנשים להיכנס אל השדה הפיננסי. נשים חושבות שגברים נולדו עם השפה הזו כחלק מצופן גנטי, כאשר למעשה רובם לא יודעים על מה הם מדברים כשהם פולטים את המושגים האלה. הבלבול הזה גורם לך להיות תקועה ומונע ממך לפעול. את לא יודעת מאיפה להתחיל, אז את משותקת. מה יותר פשוט מאשר לפתוח מילון ולבדוק את המילים? גם אני הייתי יושבת בהתחלה מול תוכניות כלכלה בטלוויזיה שהפטפוטים בהן היו סינית בשבילי. לא הבנתי כלום ממה שהם אומרים, אבל המשכתי לצפות וככה למדתי כל פעם משהו חדש".
אז הצעד הראשון הוא לרכוש חינוך פיננסי?
"בהחלט. אני לא ממליצה לשנות את החיים בבת אחת, אלא להיכנס אל עולם ההשקעות בצעדים קטנים כדי לבנות את הביטחון העצמי שלך. אם יש לך עבודה טובה במשרה מלאה ואת מרוצה, את יכולה להמשיך להחזיק בה ולהתחיל ללמוד בזמנך החופשי. לחסוך כסף בצד לחשבון השקעות ולהתחיל להתעניין. יש שני דברים שאפשר להשקיע – כסף וזמן. הטעות הנפוצה של אנשים היא להשקיע כסף על פי עצתו של החנווני במכולת. הם משקיעים במשהו שהם לא מבינים בו, וכשהם מפסידים הם אומרים 'השקעות זה דבר מסוכן'. אם אין לך חינוך פיננסי, תקדישי זמן למחקר ולמידה. זה לא חייב להיות קשה וכבד, זה אמור להיות כיף כי את בעצם עושה משהו שיוביל אותך לבסוף לחופש. אם בשביל הגברים כסף הוא מקור לעוצמה וכוח, בשביל הנשים הוא חופש".
כמה זמן לוקח להגיע לחופש הזה?
"בין שלוש לחמש שנים, במידה שאת מקדישה לכך זמן קבוע ללמידה, חיפוש, מחקר וכמובן, משקיעה".
הספר שלך מניח שכל אישה יכולה להפוך למשקיעה שמגלגלת כספים, ומה אם היא שקועה בחובות?
"כל אישה יכולה להיות עצמאית, אבל זה תלוי באיזו רמה את נמצאת היום. עבור חלק מהנשים הצעד הראשון יהיה ללמוד לקרוא ולכתוב, עבור אחרות זה יהיה ללמוד איך לנהל את החשבון האישי שלהן נכון. אבל המכנה המשותף לכולן הוא הרצון העז לחיות חיים טובים יותר ולדאוג לעצמך כלכלית. אם יש לך את התשוקה הזו, אז אומנם הצעדים יהיו שונים מאישה לאישה אבל המסלול פתוח בפני כולן".
גם עבור מי שלא עבדה עשרים שנה והיתה תלויה כלכלית בבעלה?
"כן. הצעד הראשון שלה יהיה למצוא עבודה, כדי לעשות קצת כסף. אין ספק שבמקרה הזה יהיה קשה מאוד לעשות שינוי, אבל עם תמיכה של קבוצת נשים מעצימה היא יכולה להצליח. זה כמו עם קבוצות תמיכה לאלכוהוליסטים. הם מצליחים משום שלהיות פיכח לבד זה קשה מאוד, אבל עם קבוצת תמיכה שחולקת אמביציה ומטרות משותפות, זה הופך לקל יותר. זה נכון שהספר מכוון בעיקר לנשים שיש להן עסק או חיסכון בצד, ולא לכאלה שלא עבדו כל חייהן, אבל המטרה שלי היתה בעיקר להעביר לנשים מכל רמות ההכנסה שיש עוד אופציות. אם את תקועה בנישואים גרועים או בנישואים טובים ואת רוצה לעשות משהו בשביל להבטיח את עצמך, דעי שיש עוד אפשרויות. כאשר את שולטת בכסף, ההערכה העצמית שלך מתחזקת".
ילדים הם לא תירוץ

עם הבעל רוברט
הקלות שבה מציגה קיוסאקי את הדרך ליעד הנכסף מעוררת כמעט באופן אוטומטי שאלות בנוגע לרקע האישי שלה, כמי שעד היום עדיין לא הביאה ילדים לעולם ונכנסה לתחום ההשקעות בנדל"ן כשלצדה תמיכתו של בעל עשיר.
כשהיא נשאלת אם היעדר הילדים במשפחתם היא בחירה שנבעה משיקולים עסקיים, היא מתבדחת: "לא יודעת, מדי שנה היינו דנים בנושא וזה היה מסתיים בזה שאמרנו שכשנרגיש ממש קרובים לרעיון נשאיל קודם איזה ילד ממישהו לכמה ימים".
בהמשך היא אמנם מודה כי אין להשוות בין נתוני הפתיחה שלה לבין אלה של אישה המחויבת לילדיה, אבל מתעקשת כי ילדים הם לא תירוץ להימנע. "זה אכן הבדל גדול אם יש לך או אין לך ילדים", היא אומרת, "אבל אני מכירה הרבה נשים שלוקחות את הילדים לסיורי נדל"ן ומערבות אותם בהשקעות כחלק מהחינוך לאחריות פיננסית שהן מקנות להם. זה תלוי איך מסתכלים על זה, אם בחרת להביא ילדים אל תשתמשי בהם כתירוץ, אלא כסיבה מדוע עלייך להיות מודל עבורם או מדוע את חייבת לדאוג לעתיד הכלכלי שלך. חוץ מזה, כשעושים כסף אפשר גם לקחת מטפלת. לנשים שאומרות לי שהנכס שלהן הוא ההשקעה בילדים, אני אומרת שזה הימור די גדול לאור הנתונים הסטטיסטיים של היום".
ומה לגבי הדחיפה שבעלך נתן לך להיות משקיעת נדל"ן, את חושבת שהיית מצליחה גם בלעדיה?
"תמיד הייתי מאוד עצמאית ועשיתי הרבה כסף, אבל אני מודה שאני לא יודעת אם הייתי הולכת בדרך הזו. כשהכרתי אותו לא ידעתי מה זה בכלל. התוכנית שלי היתה לחפש עבודה בניו יורק כמנהלת במשרד פרסום, כך שאני יודעת שהייתי מצליחה איתו או בלעדיו. אבל אני לא יודעת אם הייתי הופכת למשקיעת נדל"ן, כי עד שהכרתי אותו לא היה אף אחד בעולם שלי שידע משהו על זה, הוא היה תופעה חדשה לגמרי בשבילי. הוא הרפתקן, לא צפוי והוא מאתגר אותי כל יום מחדש. מסוג הגברים שמשגעים אותך וצריך לתת להם המון תשומת לב, כמו השקעה פעילה עם רמת סיכון גבוהה שלצדה רמת רווח גבוהה".
ומה עושה אישה שבעלה לא מוכן לתמוך בכך שתשקיע את הכסף?
"זו שאלת מיליון הדולר. שמעתי נשים שאמרו 'תזרקי אותו, תיפטרי ממנו', אבל אני לא הייתי ממהרת להתגרש. הסקאלה בין גירושים ועד למצב האידיאלי בו בן הזוג משקיע יחד איתך, היא רחבה מאוד. השקעות הן מסוג הדברים שאת רוצה לעשות באופן טבעי יחד עם בן הזוג, אבל זה המצב האידיאלי שמעשיר ומזין את מערכת היחסים מבחינה התפתחותית, והוא לא מציאותי אצל מרבית הזוגות היום.
"קודם כל חשוב שתדעי שאת לא זקוקה להרבה כסף כדי לעשות כסף. הסכום ההתחלתי להשקעה יכול להיות גם 20 אלף דולר, ויש דרכים למצוא כסף נוסף חוץ מהחיסכון המשותף. שנית, מה שגיליתי עם השנים הוא שאם את באמת רוצה להשקיע וזו המטרה שלך, את תעשי הכול כדי שזה יקרה, ולגברים יש נטייה לא להפריע לך אם הם רואים שזה חשוב לך. הוא אולי לא יתמוך, אבל הוא גם לא יעשה כלום כדי למנוע את זה ממך. וכשתתחילי להרוויח, הוא אפילו ירצה להצטרף. אפשר גם להתחיל מהשקעה פשוטה של 15 דולר בקנייה של כסף (מתכת), רק כדי לבחון את ההתעניינות שלך, שהיא הכרחית ללמידת הנושא. זה כמו משחק שצריך להבין את החוקים שלו, לעקוב אחר השערים באינטרנט, לקרוא מגזינים, להבין למה השער משתנה, כך את מתחילה להבין יותר בתחום".
האם השיטה שאת מציגה בספר מבטיחה למשקיעה רווחים בכל מצב?
"לא. אם אין לך את החינוך הפיננסי, את יכולה בקלות להפסיד כסף. את יכולה להשקיע במניות ולהרוויח ואני יכולה לשים את הכסף על אותן מניות ולהפסיד, כי אני לא יודעת מה אני עושה. אותו דבר בנדל"ן, אני יכולה לקחת חלקה גרועה ולהפוך אותה לתזרים מזומנים נהדר, בעוד שמישהו אחר יקנה את אותו הדבר, והדיירים יעזבו והוא יפסיד כסף. זה לא ההשקעה כמו מי שמשקיע. יותר חשוב מה שאת לומדת כמשקיעה, מאשר התחום שבו את משקיעה. אין כאן שיטה אחת שעובדת בשביל כולן. זה כמו כרטיס אשראי, אני יכולה באותו כרטיס להיכנס לחובות עצומים או לשלם את החובות שלי ולא להיות בצרות. זה לא הכרטיס אלא האדם שמחזיק אותו".
שיעור העשרה
10 הדיברות של קים קיוסאקי בדרך אל העושר:
- הצטיידי בהשכלה מסוימת. לפני שאת משקיעה, הכיני שיעורי בית. ידע שנרכש מראש הוא ההבדל בין עשיית כסף להפסד כסף.
- התחילי בקטן. לא משנה באיזה סוג השקעה בחרת, התחילי בקטן כדי לנטרל את הפחד מפני השקעות, וצפי לכך שתעשי גם שגיאות. זה חלק מהמשחק.
- שלמי מקדמה קטנה. סכום קטן פירושו סיכון קטן. אם את רוצה ללמוד על השקעה חדשה, קני אותה… אבל רק קצת.
- הישארי קרוב לבית. בין אם מדובר בהשקעה בנדל"ן או בהזדמנות עסקית מפתה, הישארי קרובה למה שאת מכירה ואל תפעלי על סמך עצה "לוהטת". כך תוכלי להיות עם האצבע על הדופק ולא לבזבז את זמנך במרדפים אחר השקעות פוטנציאליות ברחבי העולם.
- הכיני את עצמך להצליח. הצלחה קטנה כבר בהתחלה תחזק את הביטחון שלך כמשקיעה.
- בחרי את חוג ההשקעות שלך בחוכמה. כשאת שואפת להגשים מטרה, הדבר האחרון שאת צריכה הוא מחשבות והערות שליליות שיפריעו לך. לכן בחרי היטב את הידידים, החונכים וקבוצות הנשים המעורבים במטרות ההשקעה שלך.
- השקעה היא תהליך. אין פתרון מהיר להשקעה מצליחה ואין תוכנית להתעשרות מהירה שמחזיקה מעמד. זה לא יקרה בן לילה.
- המשיכי ללמוד כל הזמן. השווקים והכללים משתנים כל הזמן. כדי להיות משקיעה מוצלחת את צריכה להשתנות כשמגמות השוק משתנות. כלומר, את צריכה ללמוד כל הזמן.
- תיהני. שיהיה לך כיף. תחגגי כל הצלחה שלך לאורך הדרך וחפשי בכיף את ההשקעה הבאה שלך. זה כיף שהכסף נכנס לכיס האישי שלך.
- סעי בפול גז. לא הגעת לכאן כדי לפשל עכשיו. אם את לא נוסעת בפול גז, את מחמיצה את כל המשמעות של המשחק הזה.
אפשר ללמוד ממנה המון…
אהבתיאהבתי