(פורסם בירחון "חיים אחרים", גיליון 137)
האוויר שאנחנו נושמים כבר מזמן אינו נקי כפי שהיה לפני המהפכה התעשייתית שהולידה את המפעלים ולפני המצאת המכונית, האגזוז ושאר רעלים, אבל גם מי שאינו גר בעיר הגדולה ונושם אוויר פסגות בשדה הפתוח, מתכנס עם בוא החורף בביתו אל מול הקמין, המזגן או מפזר החום, אינו שם לב לאבק המצטבר על האריגים בבית ולא תמיד זוכר לאוורר את הבוידם.
כולנו מודעים לזיהום האוויר והשלכותיו על בריאותנו, אבל רק מעטים מודעים לזיהום האוויר הפנימי (indoor pollution) זה נמצא בתוך הבית או המשרד שרמתו יכולה להגיע לפי שניים ואף יותר מזיהום האוויר בחוץ. זיהום אוויר פנימי מוגדר כנוכחות פיזית, ביולוגית או כימיקלית לא טבעית של חומרים מזהמים באוויר בסביבה מתוחמת. הגורמים העיקריים לזיהום מסוג זה הם: חומרי בנייה, חימום על ידי מזגן או מערכת הבישול, ריהוט, ציפויים לרצפה, קירות או תקרה כגון לכה או צבע, חומרי ניקוי או קוטלי מזיקים. איגוד הרופאים האמריקני פרסם לאחרונה כי 94 אחוזים ממחלות הנשימה נגרמות מאוויר מזוהם בשעה ששליש מהן נובעות ממקרים של זיהום אוויר בתוך הבית. גם אם הבית שלכם נראה נקי, ישנם סיכויים טובים שיש לכם עובש בדרגה גבוהה המסתתר מאחורי שטיחים וריהוט ונמצא בפינות שאינן נראות לעין, וכאשר עובש זה מצטבר הוא עלול לעורר אלרגיה ואף לגרום להתקפות אסטמה. כאשר חושבים על כך ש 90 אחוזים מזמננו אנו מבלים במקומות סגורים כגון בית ומשרד, הממצאים האלה מקבלים חשיבות גבוהה.
מה עושים עם עובש?
עובש רעיל יכול להיות בכל מקום סגור, כמו בית משרד או בניינים. לרוב הוא מסתתר מאחורי טפטים יפים המצפים את הקירות, שטיחים ואף במטבח השמור והנקי בבית. התפשטותו דומה למחלת הסרטן: בשקט ונחבא מהעין עד שהוא ממלא את הבית והופך אותו למקום מסוכן לחיות בו, שכן בדרגות גבוהות הוא הופך לרעיל במיוחד. כאשר העובש נמצא בכל מקום בבית, קיים סיכוי גדול שתנשמו אותו באוויר והדבר יכול להוביל לבעיות בריאותיות חמורות כגון איבוד הזיכרון והשמיעה, מחלות עור, קשיי נשימה ובמקרים קיצוניים לדימום בריאות. הסכנה הבריאותית משתנה לפי זמן החשיפה לזיהום ולצירוף עם זיהומים אחרים.
זיהומים באוויר נוצרים כמעט מכל פעולה שלנו בטבע. כך למשל, ישנם יסודות כימיים רעילים השותפים לפגיעה באיכות האוויר שאנו נושמים כמו הפראונים שהם תרכובות כימיות המשמשות את תעשיית המזגנים, המקררים, התרסיסים והפלסטיק או הדיאוקסינים הנוצרים בשריפת אשפה, בעירת בנזין וייצור הנייר. ההבדל בין אוויר נעים לנשימה כמו זה המצוי על שפת האגם או ליד מפל מים לבין אוויר פחות נעים כמו זה הנמצא בחדר סגור או במשרד עירוני, נעוץ במספר היונים השליליים שנמצאים באוויר. האוויר סביבנו טעון בחשמל.
אמנם, רוב חלקיקי האוויר והגזים המרכיבים אותו הם ניטרליים מבחינה חשמלית, אולם בעקבות סופות ברקים וקרינה רדיואקטיבית נוצרים באוויר חלקיקים טעונים בחשמל הנקראים יונים. יונים הם חלקיקים שאינם ניטרליים מבחינה חשמלית ואותם מקובל לסווג לחיוביים ושליליים. ביונים חיוביים קיים חוסר באלקטרונים ובשליליים קיים עודף של אלקטרונים. כאשר ריכוז היונים השליליים באוויר גדול, הרגשתם הכללית של בני האדם היא טובה. כאשר ריכוז היונים החיוביים באוויר גדול, הם מרגישים רע וחלקם נוטים לחלות.
בכל סמ'ק אוויר נמצאים בממוצע (במזג אוויר רגיל) 500 יונים שליליים ו-600 יונים חיוביים. כמויות אלה משתנות בהתאם לאזורים.
למשל, בסביבה כפרית נקייה מזיהומים, או על פני הרים גבוהים, גדל מספר היונים השליליים ל-4000, בעוד שבסביבה עירונית מזוהמת יורד מספרם לכדי 50 בלבד. את ההבדל הזה ניתן לנשום: כאשר אנחנו מפעילים מזגן, האוויר הופך לדחוס ויבש מן הרגיל ולאחר שהות ממושכת בחדר חשים בכאב ראש ולעתים אף מחנק. היונים חודרים לגוף דרך מערכת הנשימה ומשם מגיעים למחזור הדם.
יונים חיוביים גורמים לטסיות הדם האדומות לשחרר סרוטונין וכך לשנות את רמתו בדם וברקמות. זאת הסיבה לכך שכאשר אתם רוכשים מזגן מומלץ לבדוק אם יש בו יוניזטור, רכיב מחולל יונים שהופך את האוויר בחדר לצח כמו האוויר בחוץ. זאת כמובן בהנחה שאתם לא נמצאים במשרד בלב תל אביב. העלות הכספית של התוספת מייקרת את המזגן (משהו בין 600-700 שקלים) אבל הבריאות שלכם יקרה לא פחות.
וקנית לי עץ ירוק
אפשרות נוספת היא התקנתה של מערכת להשבחת אוויר, ממש כמו שיש מערכות לסינון מים ההופכות אותם לצלולים יותר, כך באזורים בעלי זיהום אוויר גבוה רצוי שיהיה למזגן גם שסתום ביטחון שידאג לאוויר צלול. לשם כך עליכם לבדוק האם יש למזגן שלכם פילטר אבק כפול המסנן חלקיקי אבק ולכלוך קטנים ונמצא ברוב המזגנים או פילטר פלזמה, שהוא חידוש בתחום המזגנים ומעניק 100 אחוז אוויר טהור מאבק, חיידקים, בקטריות וזיהום מיקרוסקופי. מזגן כזה עולה מעל ל-2000 שקלים.
אם אין לכם מזגן ואין בדעתכם לקנות אחד, ובכל זאת אתם רוצים לנקות את האוויר בבית, אפשר לרכוש את מערכת לסינון אוויר. מערכת זו מנקה את האוויר ומוסיפה לו יונים שליליים שמשפרים את ההרגשה החיובית. מערכת זו כוללת מסננים בהם משתמשים בכורים גרעיניים, חדרי ניתוח ובתעשיות לייצור שבבי מחשב, כלומר היכן שישנה חשיבות קריטית לאוויר נקי. אפשר לשלב גם תערובות ארומתרפיות בזמן הניקוי כדי לתרום להרגשת הרוגע.
מפזר חום פועל על אותו עיקרון של ייבוש האוויר, רק מתקשה לפזר את החום בחדרים גדולים. במקרה הזה אין הרבה מה לעשות חוץ מלהקפיד לשתות מים ולהפסיק את פעילות המכשיר לפרקים. ההמלצה הטובה ביותר לחימום הבית היא הרדיאטור או הקמין החשמלי שאינם מייבשים את האוויר ונחשבים לבטיחותיים, עם זאת עלות האחזקה שלהם לחודשי החורף תקבל ביטוי בחשבון החשמל. לאור העלייה במחירי החשמל ישנם המעדיפים לשוב אל תנורי הנפט שהם דרך החימום הזולה ביותר מבחינת העלויות.
יחד עם זאת, אם התנור אינו אטום, הוא עשוי לפלוט גזים רעילים. במקרה זה כדאי להציב כמה שיותר עציצים ליד התנור. כן, עציצים. אחד הפתרונות בדרך הטבע להגנה מפני רעלים כגון בנזין ואמוניה הוא להציב צמחים בתוך הבית. מחקרים שנערכו בנאס"א קובעים כי לכל הצמחים יש איכויות ניקוי עד כדי טיהור האוויר מרעלים כגון אסבסט, קוטל מזיקים ואבק המצטבר בשטיחים, שלא לומר עשן טבק וסיגריות.
עלי הצמחים מסוגלים לספוג את הרעלים ולשלוח אותם לשורשים ושם הם הופכים לאוכל עבור מיקרובים. כדי להוציא את המיטב מהצמחים העמידו אחד עד שלושה בכל חדר, כך שייווצר מרחב מסביב לצמח והאוורור יהיה אידיאלי. הרעל נספג דרך העלים, לכן כדי לשמור על האוויר לח, הימנעו ממיקומו של הצמח בחדר בו יש שינויי טמפרטורה ונגבו את העלים מאבק בעזרת מטלית לחה. צמחים יעילים במיוחד לטיהור הם ממשפחת הנימפיאות, הלוטוסים והגומא. להלן חמישה צמחים יעילים במיוחד:
קיסוס החורש: קל לגידול ויעיל ביותר לניקוי האוויר מחומרים רעילים ושיפור רמות החמצן בכל חלקי הבית.
דרקונית קנרית: טוב בספיגת אדי קסילן וטרי-כלורו-אתילן הנפלטים ממחשבים, מדפסות, מכונות צילום ומחלק מהרהיטים העשויים מ-MDF.
ספתיפילום: סופג חומרים שנפלטים לאוויר כתוצר לוואי של נשימת האדם וכן אדי בנזין ופורמלדהיד. מסייע להעלאת רמות הלחות, בייחוד בחדרים דחוסים שאינם מאווררים היטב.
פיקוס בנימינה: טוב למקומות אפלוליים כמו חדרי שירותים או מסדרונות צרים וחשוכים. בעיקר יעיל בספיגת הגזים שנפלטים ממכוניות חולפות וחודרים לבית.
חרצית: טובה לסינון כימיקלים, לרבות פורמלדהיד, בנזין ואמוניה, שמקורה בחומרי ניקוי ביתיים.
תרסיסים, שמנים וקטורת
פתרון נוסף להעשרת היונים השליליים באוויר הוא מנורת מלח שבמרכזה גוף חימום הפולט אור עדין. כאשר גביש המלח שסביב המנורה מתחמם, היא פולטת יונים שליליים. לגביש המלח יש השפעה חיובית ומקלה על הנשימה ולכן הוא מקל על בעיות אסטמה, ברונכיט, הצטננות, לחץ וחרדה. גוש המלח מומלץ בכל מקום בבית, במשרד וכמובן בחדר הילדים ובחדרי השינה זאת משום שביכולתו להקל גם בבעיות שינה ונשימה.
דרך נוספת לנקות את האוויר מרעלים היא להתיז מנטרל ריח טבעי וידידותי לסביבה שאינו מכיל חומרים כימיים או בשמים לנטרול הריח. כאשר החומר בא במגע עם ריחות לא נעימים נוצרת תרכובת הגורמת לסביבה ניטראלית ונטולת ריח. זאת כתוצאה ממשקל מולקולארי גבוה של המולקולות הנוצרות בחיבור בין מנטרל הריח לריח הרע ששוקע למטה ומתכלה באופן טבעי. התהליך הביו מולקולארי הזה גורם לאיכות האוויר לחזור למצבה הרגיל. החומר הנמצא בתרסיס בשם אודורגון ומכיל תערובת של 37 תמציות שמנים טבעיות כמו: מנטה, לימון או אקליפטוס שמשתמשים בהם גם כחומרי טעם וריח בתעשיית המזון. הוא ידידותי לסביבה, אינו רעיל או מזיק ונמס במים. אין בו תוספות של בשמים, אלכוהול, כימיקלים, אנזימים או בקטריות והוא בעל PH ניטראלי. מרססים את החומר על מקור הריח או בחלל החדר העבש מספר פעמים עד שהריח נעלם, אפשר לערבב עם מי השטיפה בזמן שמנקים את הבית או להכניס למכונת ניקוי השטיחים.
התרסיס נמכר בחנויות בצורת בקבוק ספריי בבתי טבע ובחנויות מטיילים. היצרנים מדגישים כי אין מדובר בתרסיס שמחליף ריח רע אחד בריח אחר, אלא בחומר שחודר אל מקור הריח ומפרק אותו ביולוגית. אם מרססים בחדר סגור, רצוי לחזור על הפעולה מספר פעמים וקרוב ככל שאפשר לתקרה. התרסיס טוב לבתים של מעשנים שעשן הסיגריות דבק ברהיטים ובשטיחים, כמו כן אפשר להתיז על מסנן המזגן. אודורגון טוב במיוחד עבור מרתפים מעופשים וריחות עובש, אפשר לרסס את הקירות, התקרה והרצפה.
חומרים נוספים שסופחים ריחות לא נעימים וידועים יותר כמטהרים אנרגטית הם שמנים אתריים וקטורת שפעולתם מוסיפה ריח אחר ונעים יותר במקום זה הדלוח הנמצא לרוב במקומות סגורים ולא מאווררים. טיהור הבית בעזרת שמנים אתריים מנקה את האוויר מחיידקים היוצאים מפיהם של ילדים מצוננים, מקל על הנשימה ומחזק את המערכת החיסונית שלנו. אחד השמנים החשובים העוזרים לטהר את האוויר בבית הוא עשב הלימון (Lemon Grass), שמן אתרי אנטי בקטריאלי מעולה שמגעו עם האוויר מחמצן את החיידקים וריחו מתנדף ומשאיר אחריו אוויר נקי ובריא. שמנים נוספים בעלי פעולה דומה הם אלה המופקים מתימוס אדום או קורנית. אפשר גם להכין תערובת בעלת ריח נעים ואיכויות אנטי בקטריאליות במבער השמנים שלכם ולשים טיפות של ברוש, רוזמרין, מנטה ולבנדר, כאשר המרכיב העיקרי של התערובת הוא הלמון גראס שאותו תטפטפו קצת יותר במבער. התערובת בעלת הריח הלימוני נעימה מאוד ופעולתה נשארת באוויר במשך שעות, בעיקר בחורף כאשר החלונות סגורים.
הדעות חלוקות בנוגע לקטורת. אין עוררין על כך שהיא מפיצה ריח נעים על סוגיו השונים, אך על פי קבוצת חוקרים מטיוואן היא יכולה להעלות את הסיכון לסרטן שכן נעשה שימוש בכימיקלים שונים בדרך הכנתה. מיליוני בודהיסטים, הינדים ונוצרים המשתמשים בקטורת לטיהור, הפחתת מתחים ולטיפול במחלות כנראה לא שמעו על כך, אבל נציין כי קבוצת הסיכון כוללת את העובדים במקדשים בהם שורפים כשלושה מקלות קטורת לאדם ושואפים את הריח מכלים עצומים. כך שאם אתם מדליקים קטורת מדי פעם כדי לטהר את האוויר מאנרגיה שלילית ולהפיג ריח לא נעים, חשוב לאוורר את החדר ומומלץ שלא לקנות קטורת זולה.
יש חברה ישראלית שעוסקת בייצור יוניזטורים באיכות מדהימה ,,, מומלץ http://www.esalt.co.il
אהבתיאהבתי